Krupp legveszélyesebb tünete a nehézlégzés

Milyen tünetei lehetnek a kruppnak?

Megelőzhetik a kruppos rohamot hurutos, megfázásos tünetek, de az esetek többségében semmilyen előjel nem tapasztalható, így általában váratlanul éri az embert.

A krupp tünetei

Mivel krupp esetén a légcső közvetlenül a hangszalagok alatt duzzad meg, a belégzési hang száraz, hangos, olykor sípoló, mivel a krupp esetében a belégzés akadályozott.

Ez alapján biztosan el lehet különíteni az asztmától, amivel egyébként a laikusok könnyen összetéveszthetik. Kicsiknél fokozza a veszélyt, hogy az ijedtség és az izgalom hatására fokozódik a szervezet oxigénigénye, ezért még több levegőre lenne a gyereknek szüksége. A rosszullétet sápadtság kíséri, az ajkak elkékülnek, a légzés kapkodóvá válik.

A krupp tünetei

A légzési segédizmok behúzódásai jelzik, hogy a beteg nehezen kap levegőt, ezért erre érdemes fokozott figyelmet fordítani. Ezek az izmok a kulcscsont felett, a rekesz mentén, a mellcsont alsó szakaszán és a bordaközökben látszanak, illetve a fokozott légzőmunka jól megfigyelhető a nyakon és az orrszárnyakon.

Az állapot súlyosbodásával a pulzus egyre szaporább lesz, ez is a krupp egyértelmű jele, ha a többi tünet is tapasztalható. Mivel a beteg gyerek állapota nagyon gyorsan romolhat, alapos és folyamatos megfigyelés szükséges számára.

Az első éjszakai kruppos roham után még 2-3 napig előfordulhat ismétlődés, ezért tanácsos a gyereket folyamatosan szemmel tartani.

A krupp diagnosztizálása

A krupp diagnosztizálása a jelek és tünetek alapján történik, miután a súlyosabb kiváltó okokat (például az epiglottitist vagy a légúti idegen test jelenlétét) kizárták. További vizsgálatok többnyire nem szükségesek. A krupp nem ritka kórkép az ötévesnél fiatalabb gyerekek esetében, így az orvosok könnyen diagnosztizálni, majd ennek alapján kezelni tudják a krupp betegséget.
A kruppos tűnetekeket kiváltó ok szükség esetén pontosan megállapítható orrgarati aspiráció útján nyert vírustenyészet segítségével, melynek során egy cső segítségével nyernek orrváladékot. Ha a szokásos kezelés nem eredményez javulást, további tesztek végezhetőek a baktérium kimutatására

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A krupp tünetei. A kruppos roham. A krupp kezelési módszerei.