Sóbarlang terápia

Krupp esetén hogyan segít a sóbarlang-terápia?

A sóbarlang-terápia régóta ismert és bevált módszer a légúti és más betegségek kezelésére, segít egészségünk megőrzésében, a különböző betegségek megelőzésében.

A sóbarlang-terápiák sikeressége abban rejlik, hogy a helyiségben sókristály oldat van, ami belélegezve erősíti a szervezet önregeneráló képességét, fertőtlenít, csökkenti a hörgőrendszer görcskészségét, váladékoldó hatású, erősíti az immunrendszert. A belélegzett levegő magas nátrium-klorid tartalma, ozmotikus hatása révén, magához vonzza a nedvességet a hörgők felszínén, emiatt nyákoldás következik be, mely elősegíti a köpet eltávolítását a hörgőrendszerből.
A sóbarlang levegője megállítja a baktériumok növekedését és szaporodását, emellett baktériumölő hatású.

A sóbarlang-terápiának több fajtája van:

  • A száraz sóbarlang-terápia során a természetes kősó száraz részecskéi jutnak a levegőbe.
  • Nedves sóbarlang-terápia során sót párologtatnak nedves közegben.
  • A természetes sóbarlang-terápia pedig földalatti üregekben zajlik, melyek levegőjében sórészecskék vannak.

A sóbarlang-terápiák a légutak krónikus gyulladásának csökkentését segítik elő, megelőzve, illetve enyhítve a légúti tüneteket.

A kruppon a sóbarlang-terápia több módon tud segíteni: egyrészt, erősíti az immunrendszert, ami ezáltal ellenállóbb lesz a különböző vírusokkal és baktériumokkal szemben.
Mivel a kruppot valamilyen vírusfertőzés okozza, a sóbarlang-terápiának köszönhetően nem alakul ki, ugyanis az erősebb immunrendszerrel rendelkező gyerekek nehezebben fertőződnek meg bármilyen betegséggel.

A sóbarlang-terápia ezért megelőzésnek is kiváló. Másrészt, fertőtlenítő és váladékoldó hatásának köszönhetően abban is segít, hogy a kruppos roham elmúljon.

Nem mindenkinek tesz jót a sóbarlang

Gyermekkorban a sóbarlang-terápiák kedvező hatására van példa, de egyértelmű bizonyíték nincs arra nézve, hogy valóban a terápiának köszönhető a gyógyulás. A csecsemők esetében a sóbarlang-terápiával vigyázni kell, ugyanis főleg a koncentráltabb mesterséges sóbarlangokban a pár milliméteres hörgőkben létrejövő intenzív nyáktermelődés és váladékoldás akár rosszul is elsülhet, mivel a keletkezett bőséges nyák eltömítheti a kishörgőket, így köhögést, nehézlégzést esetleg zihálást is kiválthat – éppen azt, amit megelőzni szeretnénk. A terápia így elsősorban a nagyobb gyerekeknél lehet hatékony.

A sóbarlangban történő tartózkodás során, különösen a koncentráltabb, száraz só technikák esetében a belélegzett só akár irritálhatja is a nyálkahártyát, ami szintén köhögést, nehézlégzést és zihálást válthat ki. Az is kockázatot jelenthet, hogy – főként a mesterséges – sóbarlangok légtere relatíve kicsi, így a terápián részt vevő csecsemők hurutos betegségei az intenzívebbé váló köhögés miatt cseppfertőzéssel egyik gyerekről a másikra terjedhetnek, „körbefertőzhetik” egymást. A kúrán akut hurutos tünetekkel részt vevő gyermekek légúti fertőzések terjesztői is lehetnek. Csecsemőkorban a felsoroltak miatt a sóbarlang-terápiák nem ajánlottak. Ennél idősebb gyerekeknek segíthet, de fontos, hogy kérjük ki szakember véleményét, mielőtt sóbarlang-terápiára vinnénk a gyereket.

Sóbarlang otthon

Teljes sóbarlangot természetesen nem tudunk otthonra telepíteni, de sokat tehetünk azért, hogy néhány tárgy segítségével tisztább levegőt varázsoljunk otthonunkba, és akár a gyerekszobába is – természetesen túlzásba esni sem kell. Nem muszáj horribilis összeget sem költenünk erre, apróságokkal is kezdhetünk, aztán szépen fokozaton felhalmozhatunk egyre több jótékony hatású tárgyat otthonunkban, így idővel kialakíthatjuk a saját sószobánkat, ahol megtisztíthatjuk a légútjainkat, erősíthetjük az immunrendszerünket, szervezetünk ellenálló-képességét.

Sokat számít például, ha sókristály lámpákat teszünk a legfőbb sugárzó készülékek (például a tévé, a számítógép, a hifitorony) közelébe, mert ezek semlegesítik a kibocsájtott káros pozitív ionokat, ráadásul esztétikailag is jó befektetésnek számítanak, ugyanis szépek, és kellemes háttérfényt biztosítanak. Egy 20 négyzetméteres szobába legalább 10-12 kilogrammnyi sólámpa az ajánlott mennyiség az optimális semlegesítéshez. Vehetünk egy vagy két nagyobb, de több kis lámpát is. Amellett, hogy kellemes fénybe burkolják a szobát, egészségesek is. Azzal is tehetünk a gyerek egészségéért, ha egy nagy üveg vagy kerámia tálban évszaktól függetlenül mindig telített sóoldatot párologtatunk. Ez nem befolyásolja a relatív páratartalmat, de telíti a légteret sószemcsékkel, így elérhetjük a sóbarlanghoz hasonló hatást. Az oldatot nem kell melegíteni vagy porlasztani, elég, ha szobahőmérsékleten állni hagyjuk, és magától párologni.

A sótéglák is hasznosak, és igen sok lehetőség van a felhasználásukra. Megvilágítva javítják a légtér minőségét, emellett színterápiás hatása pozitívan hat a sejtképző funkciókra, a légzőszervi problémákra, és még a hangulatunkat, általános közérzetünket is javítja. A sókristály lámpához hasonlóan a sótégla jó hatással lehet a szobára esztétikai értelemben is. Az, hogy mennyi sótéglát használjunk fel, de minimálisan 1-2 kilogrammnyi sótömbbel érdemes számolni négyzetméterenként, vagyis ha a szoba 20 négyzetméter, körülbelül 15 darab 2 kilogrammos sótéglát szerezzünk be legalább, de az sem baj, ha több, a terápiát túladagolni ugyanis nem lehet, nincs káros hatása.

A sószoba nem csak kruppos gyerek esetén tehet jó szolgálatot, akkor is érdemes kialakítani, ha szmogos nagyvárosban élünk, ahol nem tiszta a levegő – ez elősegítheti a különböző légúti megbetegedések kialakulását felnőttek és gyerekek esetében egyaránt, de ha sószobát alakítunk ki, jelentősen csökkenthetjük ennek kockázatát. A só nátha vagy allergia esetén is jó szolgálatot tehet, emellett a stresszt is elűzi, így egy ilyen helység kialakítása a család minden tagjára pozitív hatással lehet.

A krupp tünetei. A kruppos roham. A krupp kezelési módszerei.