A krupp veszélyes tűnete a nehézlégzés, fullladás

A krupp legveszélyesebb tünete: a nehézlégzés

Nehézlégzés

A kruppot kétségtelenül a légzés akadályozottsága teszi rendkívül veszélyessé, hiszen a kruppos gyerek nem kap levegőt, súlyos esetben oxigénhiányos állapotba kerülhet, esetleg meg is fulladhat, ha nem kap időben segítséget. Krupp esetén belégzéskor sípoló hangot hallhatunk, ami mindenképpen arra utal, hogy a megduzzadt nyálkahártya miatt a kruppos gyerek nehezen veszi a levegőt, esetleg fullad. Természetesen ennek is vannak különböző szintjei és fokozatai.
Ha azt látjuk, hogy a gyerek szája vagy akár már más testrésze is kékül, haladéktalanul hívni kell a mentőket, mert ez már az oxigénhiány jele! A nehézlégzés már kisebb mértékben is kellemetlen, és megijesztheti a kruppos gyereket, ezért igyekezzünk ilyen esetben is mihamarabb lehűteni a légcsövet, hogy a duzzanat lelohadjon.

légszomj

Ha csak enyhe nehézlégzést tapasztalunk is, mindenképpen alapos megfigyelésre van szükség, krupp esetén ugyanis a kruppos beteg állapota néhány percen, de akár másodpercen keresztül is rosszabb lehet: előfordulhat, hogy előző pillanatban még csak enyhe sípoló légzést észleltünk, egy perc múlva pedig már légszomj lehet belőle, akár olyan súlyosságú, hogy a kruppos gyerek nem kap elég oxigént, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

A krupp során tapasztalható nehézlégzést a sípoló hangon kívül számos tünet mutathatja. Az erőlködő levegővételt láthatjuk például a kruppos gyerek orrcimpáján is, de a légzési segédizmok fokozott igénybevétele is jelzi, hogy a gyerek nehezen kap levegőt, ezért erre érdemes fokozott figyelmet fordítani. Ezek az izmok a kulcscsont felett, a rekesz mentén, a mellcsont alsó szakaszán és a bordaközökben látszanak, itt tudjuk ellenőrizni, milyen súlyos a légszomj.

krupp vs. asztma

Nem mindegy, milyen nehézlégzésről beszélünk, ugyanis ez számos betegség tünete lehet. Meg kell figyelni, hogy a gyereknek a lélegzetvételnek melyik szakasza esik nehezére, mikor figyelhető meg a szörcsögés, a sípoló hang és az erőlködés. Ha például a nehézlégzés főleg a kilégzésre jellemző, akkor nem kruppról, hanem asztmáról beszélünk, kurpp esetén ugyanis a levegő beszívása okoz gondot a nyelőcső duzzadt nyálkahártyája miatt. Természetesen az asztma sem elhanyagolható betegség, de megnyugtató lehet, ha tudjuk, mivel állunk szemben.

Légúti allergia is okozhat kruppos tüneteket

Az allergia nem más, mint a szervezetünk túlzott védekező reakciója egy bizonyos környezeti tényezőre. Allergiásak a legkülönbözőbb dolgokra lehetünk: porra, pollenekre, ételekre, gyógyszerekre, de bizonyos ruhaanyagokra is. Néhány esetben viszont az allergia nagyon súlyos, akár halálos következményekkel is járhat: lehetnek annyira súlyosak a reakciók, hogy az allergiás beteg szinte azonnal életét veszti. Bizonyos emberek a darázscsípésre például annyira allergiásak, hogy bedagad a légcsövük, és nem kapnak levegőt. Ha nem kapnak gyorsan segítséget, megfulladhatnak.
Ez – enyhébb reakció esetén – hasonlíthat a kruppra, ugyanis ebben az esetben is a belégzés akadályozott, illetve a beteg gyakran köhögéssel próbálja szabaddá tenni a légútjait.

Az allergiára mindenki úgy gondol, hogy az embernek folyik tőle az orra és tüsszög, de ez nem feltétlenül van így. Olyan is előfordul, hogy az orrnyálkahártyája helyett valakinek a torkát irritálja folyton az allergiát okozó anyag, ezért az viszket, ami miatt a beteg folyamatosan köhög, súlyosabb esetben rohamszerűen.
Kisgyerekek esetében ilyenkor gondolhatunk kruppra, hiszen az is köhögő rohamokkal jár.

Amiben különbözik, az a belégzés: allergia esetén a belégzés nem akadályozott így elmarad a sípoló hang, a gyerek megfelelően kap levegőt, leszámítva, hogy nagyon köhög.

Az allergia tüneteit a legtöbb esetben hatékonyan lehet kezelni antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel – ezek szinte azonnal megszüntetik a tüneteket.
Ha a kruppot allergiás reakciónak néztük, és antihisztamint tartalmazó gyógyszerrel próbáltuk kezelni, az nagy valószínűséggel nem fogja csillapítani a tüneteket. Ilyenkor fel kell, hogy merüljön a gyanú, hogy amit allergiának néztünk, valójában krupp, és súlyosságtól függően orvost vagy mentőt kell hívni!

A krupp tünetei. A kruppos roham. A krupp kezelési módszerei.